Jugoslavija: Smrt Države

Kniga najprej objavljena s strani britanskega založnika Penguin leta 1995, povezava vsebuje prvo ter drugo izdajo.

DOWNLOAD
(2x .pdf & 6x .mkv)


Smrt Jugoslavije, kasneje preimenovano v Jugoslavija: Smrt Države v novejši in posodobljeni različici, je z BAFTA* nagrajena dokumentarna serija v šestih delih posneta s strani britanskega BBC in najprej predvajana leta 1995, kot hkrati tudi ime knjige spisane s strani Allan Little in Laura Silber, ki spremlja dokumentarec.

Knjiga ter film prikazujeta propad bivše Jugoslavije izpred treh desetletij. Odlikuje se po kombinaciji ekskluzivnih arhivskih gradiv, ki jih spremljajo vstavljeni intervjuji z večino glavnih akterjov vojne, vključno s Slobodan Miloševićem, vodjo Srbskega nacionalizma ter takratnega predsednika Srbije, skozi osamosvojitev Slovenije in Hrvaške, pa tja do vojne v Bosni. Filmsko ter knjižno gradivo časovno ne sežeta do krize na področju Kosova in osamosvojitvi Črne gore.

Videoposnetki so nadglašeni v angleščini ter vsebujejo angleške podnapise, vsi intervjuji so pa v izvornem jeziku nastopajočih govorcev. Povezava za prenos vsebuje obe različici izdaje knjige v .pdf formatu ter vseh šest delov dokumentarca v .mkv formatu. Za odpiranje .mkv datotek na sistemih Linux, Windows, Mac in Android je priporočena uporaba zastonjskega odprtokodnega programa VLC, sicer bi pa načeloma datoteke morale bit berljive s strani vseh relativno novejših predvajalnikov ter televizorjev.

*BAFTA je Britanska Akademija Filmskih in Televizijskih Umetnosti, film je prejel nagrado za najboljšo faktično dokumentarno serijo.


Prvi del: Vzpon nacionalizma

Po smrti Josipa Broza Tita, vzpenjajoč nacionalizem zagrabi Jugoslavijo. Vzpon nacionalizma se pospeši čim Slobodan Milošević prevzame oblast v Srbiji in obrne hrbet Kosovskim Albancem.


Drug del: Pot k vojni

Aprila 1990 so na Hrvaškem prve demokratične parlamentarne volitve. Etnični srbi na Hrvaškem se počutijo ogrožene s strani nacionalističnega tona Hrvaškega na novo izvoljenega predsednika Franjo Tudđmana in začnejo tako imenovano Revolucijo hlodov meseca avgusta 1990. Devetnajstega maja 1991 se na Hrvaškem začne referendum za neodvisnost, ki ga podpre velika večina. Bitka na Vukovarju avgusta 1991 je prva velika vojna bitka v Hrvaški vojni za neodvisnost.


Tretji del: Vojne za samostojnost

Slovenija in Hrvaška kmalu razglasita samostojnost in zaprosita za mednarodno pripoznanje. Ampak Beograd (prestolnica tako Srbije kot Jugoslavije) se s tem ne strinja, saj to hkrati pomeni razpad Jugoslavije kot take.


Četrti del: Vrata pekla

Ko se vojna med Srbijo in Hrvaško konča s podpisom sporazuma, se Srbija vmeša v Bosno, kjer je veliko na kocki. Tukaj se začne najdaljši in najbolj tragični del konflikta.


Peti del: Varno območje

Medtem ko se situacija v Bosni poslabšuje pride do dodatnega konflikta med Srbskimi in Bosanskimi vojaškimi silami. Začenja se povišano vmešavanje Združenih Narodov, hkrati vstopi NATO. Bosanci in Hrvati dosežejo sporazum posredovan s strani Združenih Narodov, medtem ko drug sporazum Združenih Narodov propade, čeprav so ga podpisale vse strani. Izpostavljeno sta trpljenje in pregon bosanskih muslimanov.


Šesti del: Pax Amerikana

Hrvaška sproži Operacijo Nevihta in znova prevzame večino teritorije samo-razglašene Republike Srbske Krajine kar vodi v masovno selitev srbske populacije iz Hrvaške. Bosanski srbi povzročijo genocid v Srebrenici in Markala. V odziv NATO sproži Operacijo Namenska Sila ki prisili Bosanske srbe da se vrnejo k pogajanjem. Združene Države Amerike izpogaja Dajtonov sporazum, ki zaključi vojno v Bosni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: