Meje Liberalne Demokracije


Problem ki je izražen skozi pobudo referenduma proti 780 milijonom namenjenim vojaškemu orožju ter prepovedi tega referenduma s strani Janševe vlade se nahaja že v samem načinu kako sploh pojmujemo demokracijo.

Levica kot stranka ima brez dvoma neko pozitivno naravnano vizijo o demokratični ureditvi družbe, kot je že izražalo samo ime Iniciative za Demokratični Socializem. Tu se nebom spuščal v podrobnosti s čim in zakaj se ne strinjam s točno tem pojmovanjem. Imenoval ga bom samo kot afirmativna demokratična drža.

Jaz sam imam veliko bolj zadržan ter skeptičen odnos. Zame ni dojemanja demokracije brez podob letal in dronov ki so bombardirale različne države na srednjem vzhodu z vojsko ZDA na samem čelu, v času mojega življenja je bilo to v vojnah v Afghanistanu ter Iraku, pred mojim časom recimo v Vietnamu in drugje, kot tudi ne demokracije brez apartheida ki ga izvaja Zahod nad Palestinskim ljudstvom, katero je danes že praktično ostalo brez ozemlja.

Janša ima pa veliko bolj ciničen ter manipulativen odnos do pojmovanja demokracije. Zanj je demokracija pač demokracija dokler je izvoljen on. Pa tudi ko je brez volitev po nekih čudnih parlamentarnih mehanizmih kar postavljen na oblast in izvaja izjemno zaostreno avzoritarno ter represivno politiko nad ljudstvom je to zanj še zmeraj demokracija, ker je že samo pojmovanje družbenega polja iz njegove perspektive popolnoma drugačno, predvsem manipulativno naravnano. Njegova podoba demokracije je izrazito antikomunistična vizija, kjer se nenehno v tujino lažno prodaja kot neka luč zahoda ter velik borec proti zlim totalitarnim komunističnim demonom, to je ta njegova pravljica ki jo prodaja svetu in ki sodi v nek že zelo star narativ hladne vojne, ter je predvsem populistična in skuša vzbujat najrazličnejše nacionalistične strasti v ljudstvu.

Na filozofski ravni se gre tudi za vprašanje realizma. Če obstaja toliko različnih pojmovanj demokracije, katero pojmovanje je potem pravo, ter, katero odraža realno stanje real-demokratičnih kapitalističnih (torej zahodnih) režimov?

Seveda ni tako preprosto izbirat med afirmativno držo Levice, mojim skeptičnim odklonskim pragmatizmom do tega pojma, ter surovo cinično manipulacijo tega pojma in pojmovanja nekega režima ter neke državne ureditve kot ga poznamo pri Janši.

Še manj se problemu izognemo če rečemo da “je pa tam zunaj tista prava realna demokracija izven našega mišljenja o njej, samo spoznati jo moramo“, kar bi bila definicija naivnega realizma.

Problem je mislit samo demokracijo kot pojem, kot idejo ki strukturira dejansko stanje stvari, kot neko iluzorno, fikitvno podobo, ki pa ima vseeno neke izjemno močne realne in materialne efekte.

Vsi se lahko strinjamo, da je Janševemu režimu treba nasprotovat, to je najmanjši problem. To je stara zgodba slovenske politike, da ko so volitve, so zanj ali proti njemu, s tem da tisti ki so proti njemu brez tega nasprotovanja Janši sami po sebi večinoma niso bili do zdaj nič drugega kot megla od politike, ravno tako kot Janša nekako sploh ne obstaja brez da bi napadal komunistične pošasti, katere ga ponoči preganjajo v spancu. Pomislimo na tisto Escherjevo sliko kjer roka riše roko: zadnja desetletja boja med levico in desnico v naši državi sta bili kako levica riše Janšo, kateri riše skice zleh komunistov. Po moje so nekateri v stranki Levica edini ki imajo to sposobnost ter moč da dokončno presekajo s to dualnostjo ter medsebojno sovistnostjo levega pola z Janševo oblastjo ter da lahko zgradijo boljšo, lepšo prihodnost za našo celo državo.

Treba je vzet v zakup kako je imenovanje Janševe vladavine kot nedemokratične ali ga lovit kje vse krši pravila nekako tako naivno kot je naivnen otrok iz Andersenove pravljice ki v javnosti zakriči da je cesar gol, čeprav to že vsi ves čas vemo in vidimo. Janša je lopov, nekakšen mafijozo na oblasti, ne bo se držal nobenih demokratičnih načel, hkrati pa bo pa naredil vse da se bo poskusil prikazat kot borec za demokracijo v očeh nekih tujih oblastnikov, to je ta osnovn paradoks ki se ga mora vsak na levici zavedat.

Realen političen parket je zmeraj krut boj za oblast, ne bojte se jo prevzet, če se vam ponuja prilika. Koalicija ustavnega loka ali kako ste to imenovali se sliši kot izjemno dobra ideja. Slabo spremljam dnevne novice, ne vem kakšno je stanje v političnem polju točno v tem trenutku, mislim pa da je sama ideja dobro zasnovana in srčno upam, da vzamete vajeti v roke v tej državi in rešite kar se rešit sploh še da.

V vseh zahodnih demokratičnih režimih obstaja ta dualnost med prikrito surovo, brutalno oblastjo ki jo režim lahko občasno izvaja nad svojim ljudstvom ali posamezniki za fasado demokracije in v imenu svobode. Tudi tisti člen ustave ki dodeljuje vsem državljanom svobodo gibanja se recimo ne upošteva v naši državi vseh primerih. To ni nič novega.

Ampak to, kaj počne Janševa vlada je pa nekaj drugega, nekaj novega in na trenutke naravnost bizarnega. Enostavno vprašanje je že, kako je sploh mogoče da počne to kar počne in da mu navidez nihče nič ne more. Ne pozabit da je bil nazadnje na oblast postavljen zaradi odstopa in da nobenih volitev ni bilo, kar nekako prevzel je oblast. Po kaki logiki?

Poleg tega da se v tujino prodaja kot borec proti komunizmu (čeprav sam uporablja vse vzvode, ki jih bi brez problema lahko opisali kot totalitarni ali pa vsaj avtoritarni), ter da pri tem seveda ves čas laže kot pes in domačo sliko izkrivlja za nek tuj pogled, pa opozarjam še na to, da se bo v bližnji prihodnosti nedvomno v isti maniri želel prodajat tudi kot heroj boja proti virusu Covid-19, v primeru da bo virus kdaj usahnil.

Zanimiva je pa Janševa nedavna podpora Trumpu. Sam najbrž ni ravno podpornik proticepilskih teoretikov zarot o virusu (saj je poročen z zdravnico, mar ne?), Trump se je recimo kot takega izkazal ko se je vedno znova posmehoval nevarnosti virusa. Trump je tudi s svojo nedavno gesto skupini Proud Boys “stand back and stand by” hkrati zapovedal nasilje, ti pa spadajo v skrajno desne organizacije v ZDA ki jih FBI označuje kot “domač terorizem”. Že to da je Janša podprl Trumpa bi moralo dat vsem skupaj vedet da je nekaj hudo hudo narobe.

Janšo se je pred meseci večkrat v nekaterih krogih označevalo kot fašista, pa sem tej oznaki zmeraj nasprotoval, saj ne moreš te nalepke kar lepit vsepovprek na vse desne politike, brez da bi sama oznaka izgubila ves smisel. Ampak ta ideološka linija med Janšo in Trumpom je pa izjemno nevarna situacija. Nek viden slovenski filozof je pred kratkim objavil članek kjer je izpostavil, da je zaradi svojega manipulativnega odnosa do faktičnosti in resničnosti svojih političnih izjav Trumpov režim bil v resnici veliko hujši kot fašizem. In ne pozabit, da Trump lahko spet pride na oblast leta 2024, na kar sigurno čakajo vsi njegovi privrženci. Spada Janša v to politično linijo novih desničarskih skrajnosti? Se je v to na koncu svoje kariere prelevil? Imamo v Sloveniji v letu 2020 naenkrat režim, ki je celo bolj surov od grozot 20ega stoletja? Ne vem. Vem pa, da je poroka politik Janše ter Trumpa neka izjemno strupena kombinacija, ki se ne more izteči dobro, če ga ne bo kdo pravočasno ustavil.


Simon Gros
1. December 2020
Maribor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: