Inherentni rasizem slovenskih policijskih sil pri obravnavi migrantskega vprašanja ~ ali ~ Zakaj bi to področje morala formalno urejati vojska?

Slika s socialnega omrežja Facebook, objavljena na uradni strani slovenskih policijskih sil pred tremi dnevi

Objavo začenjam z nedavno objavljeno sliko na socialnem omrežju Facebook. Očitno je ob vsesplošni apatiji slovenskega ljudstva zadeva zaplavala nekako mimo interesa velike večine vseh sledilcev spletne strani slovenske policije. Razen tistega enega komentarja ali dveh, ki so pod sliko nalepli nič manj kot to kar bi se dalo umestit v skrajno desničarske ter ksenofobne izjave. Kaj točno je oseba, ki je sliko pod profilom policije javno objavila želela s tem sporočit, ni takoj povsem jasno; je pa jasno vsaj to, da je bila slika digitalno modificirana pred objavo vsaj do te mere, da so bili prikriti obrazi na tej objavi, torej objava je bila vsaj delno premišljena. Če pa se za trenutek ustavimo in zadevo reflektiramo pa je jasno, kaj je implicitno sporočilo objave: gre se za subtilno zastraševanje lokalnega prebivalstva pred tujci, ki hodijo na naše ozemlje. To, da imajo obarvano kožo, seveda ne pomaga.

Če zavrtimo čas nazaj za približno kakšno leto, se lahko spomnimo afere, kjer je uniformiran slovenski policist s pištolo na meji ustrelil neoboroženega begunca. Ali pa se afere ne spomnimo, če nismo ravno takrat spremljali določenih internetnih kanalov preko katerih se širijo neuradne informacije slovenskih levičarjev, saj afera niti ni bila tako zelo odmevna, da bi bila vključena v kakšne večje medije pri nas. Tako da z lahkoto verjamem, da se nihče niti ne spomni, da je pač v nekem trenutku policaj na meji ustrelil neoboroženega begunca.

Lahko se pa spomnimo afere, kjer je vojak v tujca ob italjanski meji naperil puško. Zakaj pa spomin na to afero zelo hitro privre na površje? Ker je propagandna mašinerija stranke Levica izjemno dobro poskrbela, da je ta afera postala pač afera. To, kar se mi zastavlja kot zanimivo vprašanje pa je: Zakaj se ni isto zgodilo tudi v prejšnjem primeru? Zakaj se z dogodkom ustreljenega begunca ni ukvarjala širša javnost, kot v drugem primeru naperjene puške?

Zakaj bi torej morala migrantsko in begunsko vprašanje formalno urejati na slovenskem ozemlju vojska, ter ne policija? Nikakor ne zato, da bi kdorkoli koga streljal ali v tujce meril puške (teoretično bi lahko bilo rečeno, da so vojaki bolje izurjeni za upravljanje orožja kot navadni policist, ki iz strahu prehitro streže po sprožilcu). Gre se pač za kategorično vprašanje, ki zadeva naslednje:

1) Namen policijskih enot je primarno preganjanje kriminala. Problem je tukaj predvsem v tem, da ljudje, ki so poklicno urjeni za prepoznavanje in lovljenje kriminala vseh vrst ne bi smeli obravnavat niti migrante, niti begunce, v sklopu svoje službene aktivnosti. Čemu? Ja predvsem zato, ker se na ta način te tujce kriminalizira, čeprav v večini primerov niso zločinci.

2) Namen vojaških enot je primarno zaščita ozemlja nacionalne države, dokler pač razmišljamo v tem okviru slovencev, slovenstva, ter tujcev. Čisto formalno gledano so tako begunci kot migranti pripadniki drugih držav, ki slovenskega državljanstva nimajo, in se po takšni ali drugačni poti znajdejo na našem ozemlju. Gre se torej za čisto logični sklep: vojska je urjena za zaščito ozemlja, ljudje ki se jih pa obravnava so pa brez slovenskega državljanstva.

3) Ne vidim razloga, zakaj bi bili pripadniki slovenske vojske kakorkoli bolj argesivni v svojem delovanju kot pa poklicni policisti. Tako kot policija je tudi vojska urjena za miroljubne in humanitarne akcije, poleg tega pa mora vsak vojak upoštevat vse protokole in obveze svojih nadrejenih, vojska kot taka je pa na koncu koncev podrejena predvsem nacionalnim interesom. V kolikor se gre za posameznike, ki so recimo begunci iz Srednjega Vzhoda ki se zatekajo na naše ozemlje zaradi nevudržnih razmer v njihovi državi in z takšnimi ali drugačnimi predstavami ali iluzijami o boljši prihodnosti tukaj, bi morala bit predvsem naloga vojske da se jih obravnava kot humanitaren problem, ki se tiče celotne države slovenije kot take. Tudi kadrovsko in organizacijsko gledano so podvigi kot je urejanje razmer na mejnih področjih prej stvar vojaške kot pa policijske organizacije, saj se policija ukvarja predvsem z internimi vprašanji notranjega državnega kriminala.

Moja napoved je, da dokler bo vprašanje migrantov ter beguncev prepuščeno policijskim enotam, tako dolgo bomo politično gledano imeli v Sloveniji skrajno-desničarske anti-imigrantke izbruhe v splošnem ljudstvu, vkjučno z raznimi tako imenovanimi “Vardami”, ki so pravzaprav nekakšne ilegalne tolpe skrajnih desničarjev, katere bi pravzaprav morala policija primarno preganjat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: